Apr 23, 2012

cup cake

cup cake yang sangat comel ni buat aku terasa nak belajar buat cake malu je lau perempuan ta pandai buat kuih an. so , kena cari resepi dan belajar.umur macam ni. jangan berangan nak jadi MALAS .i'ts true kan. sesiapa yang secara expres nak bg terus cara2 buat kek ni. leh inbox sy.walaupun boleh saje search kat google ni kan. hehe.
nyumi. cuti sem. bersiap sedia jadi bebem!!.
(",)

ok ni cara resepi chiffon cup cake
p/s: pas ni aku kena try. so tunggu next entry .
jadi ke tak cup cake saya!!!

Bahan-bahan ( 24 biji )

  • Bahan A:-
  • 4 kuning telur (gred A)
  • 100 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • 30 ml pati santan (boleh guna susu atau air)
  • 30 g minyak jagung/masak
  • Secubit garam
  • 1 camca teh paste pandan
  • 50 g gula halus
  • Bahan B:-
  • 4 putih telur (gred A)
  • 60 g gula halus
  • 1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara


  1.  Satukan kesemua bahan2 A dalam satu bekas. Kacau menggunakan wisk hingga semua sebati dan berkrim. Ketepikan

  2.  Pukul putih telur pada kelajuan tinggi, masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga habis dan terus memukul hingga pekat dan kental.

  3.  Kemudian gaul putih telur tadi ke dalam adunan A dgn kaedah 'kaup balik' hingga rata dan sebati.

  4.  Isi dalam muffin cup hingga penuh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Ia akan sedikit mengecut bila masak, jgn bimbang mmg dah lumrah kek chiffon berkeadaan mcm tu. Sejukkan sebelum dihidang.