Jul 17, 2010

Aku di university college of Islam melaka



Setakat ni.. stady memang menyeronokkan..kelas pun .. hmm, hampeh skit. Asik batal.. aku memang pantang sikit bila kelas batal ni. Serius aku cakap. Terutama last minit.. ni aku nak ctew serba sdkt pasal 4mgu aku berada di kuim.. nak hari2 update.. hmm line skema skit.slow2 je.
 Pasal asgmnt … ni pun kena jadi sebati dalam diri selepas bergelar mahasiswa. Nak tak nak.. kena suka dan bahagia bila ltcr arah wat asgmnt.. kene senyum 3 je bila dpt asgmnt bertimbun2. haha..
Tapi memang bersemangat la untuk sem 1. tapi sem akan datang. Dengar2 dari senior atas. Hmm, bersedia la.. sebab akan selalu ulang alik dari UKM. Stelkan tugasan.. n cari bahan kat sana.. pape pun. Setiap yg di tentukan tuhan  Kena apa??? Kena …redhoooo.. hehehehe.. 3 surah bagi kelas tilawah. kena hafal.
antara surahnya,, surah al-insan. asgmnt, pengajian syariah, pengajian malaysia, pengantar sains sosial, n lain2... mula mengila.. tp sempat gak tu. nak post blog.
ala, mesti korang dah rindu kat tuan empunya blog ni kan..huhu..


Sebelum aku masuk kuim ni.. aku terjumpa la senior aku dalam laman social. Facebook ni. Dia tu senior aku masa kat sekolah dulu.dia tu pgkat sarjan dlm kadet.. n suka arah2 org ..yke ke sarjan?.. aku lupa la.. tp memang mke dia je time 2 suka mgarah org..haha..agak sombong.. lagi pun.xpernh kitaorg bertegur sapa pun.. aku suka panggil dia pakcik .hehe. sje je.. kadang2 dia pun sibuk je nak panggil aku makcik.. aku panggil dia atuk.. dia panggil aku nenek.. ada jela bahasa pangilan tu… sampai je kuim.. terjumpa la sorang mamat pstd askar wataniah sejebik muka senior aku ni.. aku bukan la perasan. Nak tengok dia.. tp aku perasan muke dia macam senior aku je.. xde makna ye. Aku pandang mamat pstd tu. Sebab suka dia..
Last2.. time aku keluar dari audi.. mamat tu panggil aku.. time 2 ,geng2 dia duduk kat kawasn audi tu. Dia je bangun. G kearah aku.. aku berhentilah.. dia tanye.. aku dari mana.. aku cakap la dari audi.. pastu dia ckp..eh, bukan2.. awak duk mane, asal2..
Yg dia nak tanye mengelabah kat aku ni. Aku pun tak tau la.. tergagap2.. aku ckp duk MUAR.. so, aku jalan je. Dia pngil lagi.. agak kuat skit dia pgil.sbb time tu aku dah berjlan.. wak wakk.. umur2 bpe?..
 Aduyaiii..ada lg 2.. aku jwb la “ 20 thun.”. skali mmbe aku muncul.. cepat2 dia bla..
Aku ngan kak sya.. dah tergelak2.. Nak usya pun… jangan la mengelabah .. mke merah.. aku tak paham tol mamat tu...  
 Kak sya pun ckp “lau akk tak muncul ni.. nama, no tpon, almt umh pun dia dah tanye kat ko nad.”  Huhu..  mcm2 karenah manusia..

Nak xnak. Jangan la mudah tersngkut.. pesanan ni . mne2 dak laki yg bru di kenali dan tidak di kenali. mintak no, jgn la senang2 nak bg NO kita.
Bahana la.  


Pasal kawan baik?.. alhamdulillah.. aku temui kawan SMP. Yg ngam n satu kepala. Kak fiza, kak jie, kak sya, shima, ..hm, umur yg sama ngan aku 20thn .shima je. Yg lain kakak2.. yg awet muda. Ahakz.. barak Allah lakuma.. kitaorg rajin wat LDK.. LDK keselamatan kak jie, LDK makan kak sya. LDK sukan kak fiza, LDK tidur dan rumsis shima. LDK library dan ict .AKU… bila dah kena arah ngan akak fiza.. apa lagi. Aktvti jogging. Badminton.. bila je kak sya.. ofcouse . gerak ke kafe.. makan!!..tak pun pangkalan balak.,mkn2 kat pantai yg indah. Bila shima.. katil!!. Apa lagi tdoq.. kak jie… memang pelindung.. haha. Jaga kitaorg ni. Sbb dia dlu diploma kauseling kat kuim. Smbung dgre pun kat kuim. So, dia tau pasal kuim ni.. n bila buku. Je muka aku la.. gerak p library.
N cc.. tp aku ni bukan la ulat buku pun.. hahaha..  


BDk roomte pulak?. memang ngam..lagi2 ngan budak kauseling n Dppi. pengurusan dan pentadbiran islam...
cuma.. tuhan nak bg kitaorg.ujian dan dugaan besar,, seorg budak yg perlu kitaorg control.. prob skit.. tekanan perasaan.dan kadang berkecelaruan.. tp sgt baik dan sopan..cuma sangat peng****r.. huh..malas la nak ctew pasal budak sorg ni.. semoga dia dilindungi tuhan.amin.. dan kami pun akan jaga dia baik2.
sangat2 b****h!. kalo bdk psikologi dan kauseling menyikirkan dia. dan mengelakkn nya.. itu kata tunang kepada kwn roomte aku.. tunang dia ltcr KIST..  dan kami simpati pada masalah dia.. yg kadang kala.. memang perlu kitaorg gelak. tp dalam hati.. sangat kecik la.. tp dia bwk masalah tu mcm besar.. besar mcm org mati anak. tak pun mati laki..  


ltcr pulak?.. diorg semua sgt2 syko.. haha.. malas la nak ctew panjang. nanti ada puan atau ustaz bace blog aku ni.. maluuuuuuuu..hehe


kencangla.. bilik aku ibarat apment.. haha. tingkat 3.. jumpa tangga sbyk 6 kali.
sebelah tasik buatan dan masjid .. keluar dari KUIM.. pantai pangkalan balak..
yg sangat kebiru-biruan.. huhuhu.. tempat strtgk.. bdk LDK smp aku.lepak makan2. sebelah pantai.. sory la.. aku xde..aku yg tgh mnangkp pic ni..haha..


k., 2 je.. haha,. smga korg hapy2 la dengan kerjaya, bidang, pengajian n kerja korg skrg ni.. sbb tuhan ada sebab di mana kita berada sekarang. cuma yg penting.. kena redho.. n jdi org yg berguna. bukan org yg tak guna..


wsalam.. 


2 comments:

Cik Norfa said...

first skali...jgn excited sgt awal2 semester ni dgn environtment baru. focus kena ada awal2 ni. dn jgn layan sgt mamat2 senior. dorang nak test market je bila ada budak baru masuk. hohoho...

ingat! focus dan jangan bazir duit.

NadhZ said...

cik Norfa........ thankz.. sy akn ingt pesan cik norfa..pesanan berguna..

thnkz u very much.. n i know..
xkan tergoda lah pasal bab mamat2 senior.. haha.insyallah..but im realy excted 2 smthg yg akan mbuka minda. .. huhu..
syukran..