Sep 13, 2015

Satu Impian Tercapai


Syukur kehadrat Ilahi
Akhirnya dapat jugak sambung Master
Dalam Bidang yang aku idamkan selama ini!

Ya Allah, Happy sangat-sangat tau. Apa yang beza masa degree ialah kali ni aku belajar sambil bekerja. Stress macam mana pun kali ini, aku kena buktikan pada diri aku yang aku mampu lakukan sesuatu yang luar biasa. Alhamdulillah yuran pengajian pun aku guna duit sendiri. Aku harap sangat satu hari nanti dapat balas jasa Mak & Ayah aku,. Offcouse aku nak pergi haji dengan Mak & Ayah! Impian itu mesti akan aku capai!,.Amin!. Aku bukan manusia yang sempurna. Banyak sangat dah soalan "krok krok " berlega di telinga aku. Wat apa belajar tinggi2 , kahwin tak lagi? eh apa masalah. Allah kan yang bagi rezeki tu. Aku percaya dengan Allah , DIA maha mengetahui. (eh sorry teremosi). Aku tahu Mr.right aku akan muncul tak lama lagi.( Be confident)

Hampir 2 tahun aku duduk di bangi. Alhamdulillah aku dapat jumpa ramai orang positif kat sini.
sahabat sahabat di office pun sangat positif terutama boss aku. Semoga kehidupan aku penuh dengan aura positif.

Kehidupan aku berubah lepas pergi IMKK tahun lepas. IMKK jun 2015. Aku menjadi orang yang percaya pada kemampuan diri. Berani. Alhamdulillah. Aku akan terus consisten. Sekarang pun aku dah berjinak2 dalam bidang bisnes ni. Jual Tudung by Zhyra.Semoga jenama ni menjadi satu kebanggaan aku & keluarga.

Aku ucap terima kasih, pada pengkirtik tersembunyi. pengumpat belakang, & mereka yang mengkritik kelemahan aku.,

korang memberi inspirasi untuk aku jd lebih baik dari sebelumnya. tanpa korang. Aku akan berada
di tokok lama. dan hanyut..

Allah jadikan kehidupan manusia itu berlawanan.
jadi aku bersyukur kerana aku terus membina diri untuk menjadi manusia berguna
di dunia & di akhirat.

menjadi lebih baik. dan terus baik.
menjadi lebih dekat dengan Allah. dan terus dekat.

ALHAMDULILLAH.

nadhrah

Jun 24, 2015

Jodoh itu Allah yang atur seperti mana mati




Assalamualaikum & Hi,

Nukilan ini untuk dia

“Melihat wajahnya membuat aku jadi tersenyum riang
 Air mukanya penuh ketenangan.
 Katanya penuh ketertipan.
 Kerana dia aku menunggu bulan jatuh keriba”

"buat dia sang pencinta tuhannya

Jadoh itu Allah yg atur.. Jodoh pasti bertamu. Siapa orgnya. Kapan waktunya. Allah sudah siapkan yg terbaik. Nt jgk jodohnya pasti btamu Menikah itu bukan soal siapa cepat.. Tapi allah sudh pilihkn waktu yg tpt. Memantaskan dri itu bkn ditujukan utk sidia. Tp fokus perbaiki dri dhadapan Allah. Kalau kita jth cinta. Kerja sang pemilik cintanya allah.Agar yg mgejar kita jgk dia yg mcintai sang cinta. - nvrna -dipetik dari jodohpastibertemu ukhtisally

Majlis perkahwinan yang di idamkan

ini angan . haha. 
pelamin putih
baju pengantin muslimah
makeup natural
hantaran tema putih kristal
khemah serba putih biru 

Jun 17, 2015

Dari Bulan seluruh Bumi kelihatan hitam dan gelap kecuali dua tempat yang terang dan bercahaya


                              ASTRONOT WANITA JADI MU'ALAF
Sunita Williams, seorang wanita India pertama yang pergi ke bulan pada tanggal 9-07-2011.Kembalinya dari Bulan langsung masuk dan memeluk Agama Islam.

Dia berkata:"Dari Bulan seluruh Bumi kelihatan hitam dan gelap kecuali dua tempat yang terang dan bercahaya".

Ketika aku lihat dengan Teleskop, ternyata tempat itu adalah Mekkah dan Madinah. Di Bulan semua frekuensi suara tidak berfungsi, Tapi aku masih mendengar suara Adzan"

Prof Lawrence E Yoseph:
Sungguh kita telah berhutang besar kepada umat Islam, dalam Encyclopedia Americana menulis:
"...Sekiranya orang-orang Islam berhenti melaksanakan thawaf ataupun shalat di muka bumi ini, niscaya akan terhentilah perputaran bumi kita ini, karena rotasi dari super konduktor yang berpusat di Hajar Aswad, tidak lagi memencarkan gelombang elektromagnetik

Menurut hasil penelitian dari 15 Universitas:

Menunjukkan Hajar Aswad adalah batu meteor yang mempunyai kadar logam yang sangat tinggi, yaitu 23,000 kali dari baja yang ada!
Beberapa astronot yang mengangkasa melihat suatu sinar yang teramat terang mememancar dari bumi, dan setelah diteliti ternyata bersumber dari Bait Allah atau Ka'bah.

Super konduktor itu adalah Hajar Aswad, yang berfungsi bagai mikrofon yang sedang siaran dan jaraknya mencapai ribuan mil jangkauan siarannya.
Prof Lawrence E Yoseph - Fl Whiple menulis:

"...Sungguh kita berhutang besar kepada orang Islam, shalat, tawaf dan tepat waktu menjaga super konduktor itu..."

Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi.

Radiasi yang berada di sekitar ka’bah ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’bah di planet Bumi dengan Ka’bah di alam.
Di tengah-tengah antara kutub utara dan kutub selatan, ada suatu area yang bernama ‘Zero Magnetism Area’, ertinya adalah apabila kita mengeluarkan kompas di area tersebut, maka jarum kompas tersebut tidak akan bergerak sama sekali karena daya tarik yang sama besarnya antara kedua kutub.
Itulah sebabnya jika seseorang tinggal di Mekah, maka ia akan hidup lebih lama, lebih sehat, dan tidak banyak dipengaruhi oleh banyak kekuatan gravitasi.

Sebab itu lah ketika kit├Ča mengelilingi Ka’Bah, maka seakan- akan diri kita di-charged ulang oleh suatu energi misterius dan ini adalah fakta yang telah dibuktikan secara ilmiah.

Makkah juga merupakan pusat bumi.

Makkah adalah Pusat dari lapisan-lapisan langit Ada beberapa ayat dan hadits nabawi yang menyiratkan fakta ini.
Allah berfirman:

‘Hai golongan jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya melainkan dengan kekuatan.’ (ar-Rahman:33).

Menurut riwayat Ibnu Abbas dan Abdullah bin Amr bin As, dahulu Hajar Aswad tidak hanya berwarna putih tetapi juga memancarkan sinar yang berkilauan.

Sekiranya Allah subhanahu wata'ala tidak memadamkan kilauannya, tidak seorang manusia pun yang sanggup mamandangnya.
Dalam penelitian lainnya, mereka mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air.
Di sebuah musium di negara Inggris, ada tiga buah potongan batu tersebut ( dari Ka’Bah ) dan pihak musium juga mengatakan bahwa bongkahan batu-batu tersebut bukan berasal dari sistem tatasurya kita.

Dalam salah satu sabdanya, Rasulullah Shalallahu 'alaihi wassalam bersabda :
Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.
Subhanallah, Alhamdulillah, Laa Illaha illallah, Allahu Akbar

Betapa bergetar hati kita melihat dahsyatnya gerakan thawaf haji dan Umroh. Ini adalah jawaban fitnah dan tuduhan jahiliyah yang tak didasari ilmu pengetahuan, iaitu mengapa kaum Muslimin shalat ke arah kiblat dan bahwa umat Islam di anggap menyembah Hajar Aswad. Hanya Allah Yang Maha Kuasa Dan Segala-Galanya.

Subhanallah

Kalau sedang online, sebarkan ke sesama muslim. (Berarti anda telah membelanjakan hartamu di jalan Allah)

Jun 11, 2015

Air Terjun Sg Pisang, Gombak


lepas pergi Lata hammer Ahad lepas
kita ke sg pisang gombak pulak

kali ni, air terjun dia agak power skit. mmg cunlah
tak caye tengok gambar2 ni.


boleh ke instagram NVRNA

..kbye..

Air Terjun Lata Hammer Bentong Pahang


lata hammer, bentong pahang.

sampai ke puncak air terjun ni.
2k++ burn calori

tak patah kaki ko nak
haha. tapi memang best la . tempat dia cantik
boleh la habiskan masa terluang tu nak melalui onak dan duri sebelum 
bermandi manda.(kwang kwang)
...kbye...

Tanjung Tuan , Pd




hiking ke tanjung tuan 

tepat jam 4.00 petang, bersiap siap ke tanjung tuan, pd .
tak de la penat sangat nak sampai ke atas ini
boleh la. ( krik krik)
tapi sampai je kat rumah api tanjung tuan,
nampak lautan luas tu. hilang penat2 tu.

sape2 nak joging. boleh la joging kat tanjung tuan ni.
comfrm burn calori giler2 banyak la.

...k bye...


I give you love

i give you love!

more love

for world

for life

for islam

for everthing i love

thanks you love. ALLAH

Apr 23, 2015

They Blindfold A Little Boy, But When He Tries To Find Mom, I’m Destroyed


Fitness With Fiela



Assalamualaikum,


Tahun ini aku memang dah target nak kurus , sihat dan cergas! so aku amik la langkah untuk joint fit with fiela selama 12 minggu. apa yang aku suka sangat sebab mcm2 aktiviti ada. kak fiela ni anak didik Kevin Zahri. Setakat ni. memang seronok ikut program beliau. sporting humble and suka kongsi tips. so target aku 20kg selama 6 bulan. huhu agak lama jugak nak kuruskan. tapi nak wat cam mna nak sihat punya pasal. aku mesti gagahkan. so tunggu la keputusannya nanti. setakat ni baru je turun 1.2kg selama 2 minggu. so doakan la .. turun n turun lagi!!

Quality Time and ACTIVE ENGAGEMENT with Children

Quality Time and ACTIVE ENGAGEMENT with Children

Parents may often claim that they spend a lot of time WITH their children. That is, they may be in the same room as their child but watching TV, reading, on the phone , reviewing emails, or conversing with other guests. What is needed is ACTIVE ENGAGEMENT with children. This implies reading together,playing sports and games together,solving puzzles together, cooking and eating together, discussing things together, joking together, shopping together, building block together,and washing dishes together. In other word , not simply being in a child’s company whilst simultaneously leaving the child alone but being an active participant and partner in activities with the child.
This is good quality time with enough quantity time spent through ACTIVE ENGAGEMENT. No babysitting, nor delegation can replace interaction with parents, both of them!

                                                   Hasan Altalib
reference
Parent-child relations:A Guide to Raising Children

Feb 9, 2015

THE OFFICE WORKOUT


If you don’t have time for regular cardio, here are a few ways you can keep fit within the confines of your office.

Leg raise

When still implanted in your seat (and without anyone noticing), raise your legs forward underneath your desk and hold for five seconds. Then, lower the legs and suspend without touching the floor. Repeat a few times.

Shoulder shrug

Shoulder shrugs may be a common move during warm-up routines, but that’s no stopping you from doing a few at your desk. Pull your shoulders high, roll them forward and release; for a tougher challenge, hold up something heavy in each hand (ie dictionary or a full water bottle) while shrugging.

Wall push-up

These push-ups are great for beginners. Find a sturdy wall, stand about three feet away facing it and stretch your palms out to reach the wall. With your hands firmly placed on the wall, lean your body in and push back to complete a push-up.

Back stretch

If you’re seated on a swivel chair with wheels, this is great for you. Place your hands on your desk, grip tightly, and push the chair back and stretch your head forward so that it’s in between your arms. Look down at the floor and slowly pull yourself in to complete the stretch.

Standing leg curl

Leg curls help to strengthen the hamstrings. Start by standing and placing both your hands on the back of a chair for balance. Bend your right knee and lift your heel up towards the buttocks. Hold for a couple of seconds and lower leg. Repeat a few times and do the same with your left leg.


https://www.fit.my/content/health_tips/the-office-workout/