Jan 7, 2013

Diary 1 ; cerita bab Neuron

ok , alhamdulillah .utk frst present for semester ni dah pun selesai petang tadi. nak cerita pasal neuron je kot. lau budak science mesti kacang je bagi diorg. but, nasib baik fhm. n hope sgt leh dpt good mark for subj fisiologi.
 
aku kna bab sturktur reseptor n neuron. snang je kot... dmana strktur neuron yg utama ada 3..
iaitu soma, dendrit dan akson..
lbh lanjut klik ke sini..
http://faculty.washington.edu/chudler/cells.html
yeahh!!semester ni adalah semester akhir aku menduduki peperiksaan. entah lah lepas ni ada peluang lagi ke x? lau ada rezeki terus je la sambung Master kan. hehe.. kadang2 terfikir entah apa yang terjadi pada aku pada usia 30an ..dah kahwen ke? dah ada anak ke? bkerja ke? jadi apa time tu.. huh, sgt terfikir. apa yg aku plan entah berjaya atau tdk semuanya bergantung pada usaha aku masa ni. sekarang umur aku 23 tahun. sejujurnya. aku hampir nak mengakhiri zaman bujang pada usia terlalu muda apabila aku berkawan dgn seorg lelaki. tapi dah tak de jodoh. mungkin Allah lebih maha mengetahui .kerana masa belum sesuai.. dan sekarang aku tak akan fikirkan tentang jodoh lagi. tp aku akan fkos kan matlamat sebenar aku untk berjy mjdi manusia yg berguna. yang dpt bantu masyarakat. In sya Allah. semua orang akan terasa bila ada orang tanya kau bila lagi??
tp skrg ni aku xtakut nak jwb soalan tu. if sepupu aku dah khwen. kwn baik da khwen n dah ada anak pun. tapi itukan takdir mereka. takdir aku adalah istimewa nanti .Allah maha penyayangkan. skrg ni aku nak mendalami lebih mdlm ttg agama islam. nak mencintai al-quran. membaca buku pejuang2 islam.tp aku xleh ckp je. aku kna lakukan. spya apabila org bertanya ada isi yg mnrik n tertarik utk org dgr talk kita..
pagi tdi kelas psikologi dewasa dan org tua. Pn.Huda ada sentuh tentang .dugaan n cari masalah dlm dri spya kita lbh bijak nak handle masalah. Sebab sebagai pegawai psikologi or kauselor sblm nak bagi talk kat klien mlalui sesi yang melibatkan byk gris panduannya tu. sbnrnya lg bgus kalau. kita ni pernah melalui pelbagai dugaan spya dpt mrasaian perasaan sbnr klien ..mkna apabila klien cerita masalah dia. kita tahu n dpt rasa mcm mn klien rsa. so klien akan berasa selesa dgn kita.
 
so, sebelum nak hbis ni hayati ayat ni
Ketenangan itu akan hadir bila diri kamu dekat dengan Allah. Keresahan itu akan hadir bila diri kamu jauh dengan Allah.
 
x0x0
nulna

2 comments:

Sabrie Mustafa Hamizan said...

Ouh bab nih..!
The transfer of signals through our neuron..
Skrg memang lupa tros lah..xp

Kenapa Pilih Farmasi Bukan Doktor

NadhZ said...

kna refresh balik.. hehe